Sektor zapošljavanja u Federaciji BiH pred kolapsom

Bez autora
Jul 22 2013

"Prepreke efikasnijim politikama zapošljavanja u FBiH" naziv je okruglog stola koji se danas održava u Sarajevu u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI). Sektor zapošljavanja u FBiH suočava se s problemom pokrenutih sudskih postupaka radi usklađivanja novčanih naknada demobiliziranih branilaca koje proističu iz Zakona o pravima demobilizarih branilaca iz 2006. Iznosi tih presuda bi mogli premašiti 50 miliona eura, što bi predstavljalo nerješiv problem i ozbiljno bi ugrozilo Fond zdravstvenog osiguranja, a i 10 posto tog iznosa bi bilo dovoljno da se obustave sve aktivne politike zapošljavanja u FBiH. Zbog toga je traženo održavanje tematske sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, budući da je Vlada FBiH učinila što je mogla po ovom pitanju.

Sektor zapošljavanja u Federaciji BiH pred kolapsom"Prepreke efikasnijim politikama zapošljavanja u FBiH" naziv je okruglog stola koji se danas održava u Sarajevu u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI).

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo istakao je da se sektor zapošljavanja u FBiH suočava s problemom pokrenutih sudskih postupaka radi usklađivanja novčanih naknada demobiliziranih branilaca koje proističu iz Zakona o pravima demobilizarih branilaca iz 2006.
 
- Iznosi tih presuda bi mogli premašiti 50 miliona eura, što bi za nas predstavljalo nerješiv problem i ozbiljno bi ugrozilo Fond zdravstvenog osiguranja, a i 10 posto tog iznosa bi bilo dovoljno da se obustave sve aktivne politike zapošljavanja u FBiH. Zbog toga smo tražili održavanje tematske sjednice oba doma Parlamenta Federacije BiH, budući da je Vlada FBiH učinila što je mogla po ovom pitanju - pojasnio je Rešo.
 
On je rekao da ove prakse mogu dovesti do situacija gdje pojedini demobilizirani branitelj koji je zdravstveno osiguran putem službi za zapošljavanje dobije presudu za usklađivanje u iznosu 40 KM, a na taj način ostane bez zdravstvene zaštite u naredne dvije ili tri godine, kao i njegova porodica, ukoliko su i djeca osigurana preko njega.
 
- Dio sudova u FBiH se preglasio nenadležnim za donošenje ovakvih odluka, dio presuđuje u korist advokata koji zastupaju branitelje, a dio sudova donosi odluke koje bi bile u korist službi za zapošljavanje. Iznosi ovih usklađivanja se kreću od 14 do 800 KM i na taj način moguće je da s novom godinom dođe do gašenja osnovnih funkcija službi za zapošljavanje u FBiH - kazao je Rešo.
 
Projekt menadžer CCI-a Adis Arapović smatra da su moguća rješenja ovog problema tako da Parlament FBiH sazove tematsku sjednicu i da autentično tumačenje ovog zakona koji je već van snage, ali proizvodi pravne posljedice, ili da intervencijom Vrhovnog ili Ustavnog suda bude ujednačena praksa kantonalnih sudova.
 
- Moguće je i da izvršna vlast na nivou ministarstava za boračka pitanjna, kao i rad i socijalnu politiku, te službe za zapošljavanje, urade što je u njihovoj moći, koja je u ovom trenutku iscrpljena - tvrdi Arapović.
 
Po njegovim riječima krivac za ovakvo stanje je saziv Parlamenta FBiH od 2006. do 2010. kao i Ministarstvo finansija, koji su omogućili donošenje zakona za koje nema finansijske garancije, a koji su Federaciju koštali stotine miliona KM u tom periodu i sada su doveli pred kolaps cijeli jedan sektor.
 
- Radi se o potpunoj političkoj neodgovornosti zarad kupovine poličkih poena i glasova na izborima 2008., 2010. pa i 2012. - potcrtao je Arapović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik